Private of zakelijke lease?

Private of zakelijke lease?
Deel deze pagina

Private of zakelijke lease?

Hoe maakt u als ZZP’er de juiste keuze voor een leaseauto?

Als u kiest om een auto te gaan leasen, dan is het mogelijk een nieuwe auto te rijden, zonder hiervoor in één keer een hoop geld te moeten investeren. Voor u als ZZP’er is zowel private lease als zakelijke lease een optie en graag leggen wij de verschillen voor u uit. Zo kunt u beter bepalen welke variant het beste bij u past.

Wat houdt dat eigenlijk in, leasen?

Allereerst heeft leasen een aantal voordelen ten opzichte van kopen. U kunt namelijk een nieuwe auto rijden, voor een vast bedrag per maand en zonder aanbetaling. In dat vaste bedrag per maand zijn ook nog een aantal dingen inbegrepen, zoals onderhoud en verzekeringen. U weet dus precies qua kosten waar u aan toe bent en komt nooit voor onverwachte verassingen te staan.

Zodra u gaat leasen ligt de looptijd van een leasecontract meestal tussen de 12 en 60 maanden. Na de periode van dat contract mag u een volledig nieuwe leaseauto uitzoeken. U kunt dus altijd in de nieuwste modellen rijden.

Daarnaast is het voor u als ZZP’er mogelijk om te kiezen uit twee varianten, namelijk private of zakelijk leasen. De voordelen zijn hierin hetzelfde, maar er zijn ook wat verschillen. Deze verschillen zitten vooral in de regels rondom BTW en bijtelling.

Private lease

Het grootste voordeel bij private lease is dat u niet krijgt te maken met bijtelling en daarom dus geen ritregistratie hoeft bij te houden. Dat betekend dat u de auto dus zowel privé als zakelijk kunt gebruiken. Daarnaast mag u voor zakelijke ritten € 0,19 per kilometer declareren. Dit trekt u vervolgens af van de winst.

Daar staat wel tegenover dat het niet mogelijk is de overige kosten te declareren. En is een BKR-registratie nodig.

Tip: Ga voor uzelf goed na in hoeverre u de auto privé en/of zakelijk wilt gebruiken en ga daarna eens wat private en zakelijke leasecontracten vergelijken. Dan kunt u op basis daarvan bepalen welke leasevorm voor u nu het meeste geschikt is.

Bekijk onze private lease acties

Zakelijke lease

Bij zakelijke lease zijn er vooral fiscale voordelen tegenover private lease. De BTW is namelijk aftrekbaar en mag u daarnaast alle kosten afschrijven van de winst. Omdat de kosten van een zakelijke lease auto worden gezien als bedrijfskosten, betaald u dus minder inkomstenbelasting.

Wel moet u goed opletten dat als u meer dan 500 privékilometers rijdt, u bijtelling gaat betalen. Dan gaat de Belastingdienst uw zakelijke auto namelijk zien als onderdeel van de winst, waarvoor u belasting gaat betalen. De algemene bijtelling in 2021 is 22% over de cataloguswaarde van uw auto. Kiest u ervoor om een elektrische auto te leasen? Dan is de bijtelling 12% voor auto’s onder de € 40.000,-.

Tip: Bijtelling is een vast bedrag, over het algemeen is dit dus enkel nadelig indien u weinig privékilometers maakt. Gebruikt u de zakelijke auto minder dan 500 km per jaar voor privéritten? Dan kunt u bijtelling voorkomen door een juiste ritregistratie bij te houden.

Bekijk onze zakelijke lease acties

Waar moet u op letten? Drie tips!

  • Financiële lasten

Let goed op dat u de vaste maandlasten van uw leaseauto gedurende de hele looptijd van het contract kunt dragen. Denk bijvoorbeeld aan een wisselend inkomen, waarbij er kans is op periodes met minder inkomen. Als u dan net kunt rondkomen is het aan te raden om een afweging te maken of u de financiële lasten van een leaseauto daar nog bij wilt en kunt hebben.

  • Kies de juiste aanbieder

Let bij het kiezen van een aanbieder altijd op de voorwaarden en neem ook alle kleine lettertjes goed door. De toename van bedrijven die private en zakelijke lease aanbieden is groot. Belangrijk om in uw achterhoofd te houden is het Keurmerk Private Lease. Dat u herkent aan het volgende logo:

Private Lease keurmerk

  • Denk aan uw hypotheek

Het is voor ZZP’ers lastig om een hypotheek te krijgen. Omdat private lease een soort krediet is, wordt u geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor wordt het maximale te lenen bedrag voor een hypotheek beïnvloed. Bij zakelijke lease krijgt u geen BKR-registratie, de auto staat dan op naam van het bedrijf.

 

De gloednieuwe Renault EXPRESS

Wist u dat u als ZZP’er ook de gloednieuwe Renault EXPRESS kunt leasen? Deze bedrijfswagen is pas net op de markt, maar staat te popelen om u als ondernemer te vergezellen. En dat voor een vast bedrag per maand!

Bekijk de Renault EXPRESS hier