Tips! Rijden in de (besneeuwde) bergen

Deel deze pagina

Het wintersportseizoen is weer begonnen! Vertrek jij binnenkort ook met je auto naar de sneeuw? Lees dan mee met onze tips over rijden in de (besneeuwde) bergen, ‘s nachts rijden en parkeren in de sneeuw. Zo rijd je binnenkort probleemloos met 4 wielen de berg op (en af).

Geen berg te hoog
Autorijden in een berglandschap is heel anders dan rijden in het vlakke Nederland. Rijd je de berg op? Rijd dan met een hoger toerental in een lagere versnelling. Dit doe je om te voorkomen dat de motor oververhit raakt en dus te zwaar wordt belast. Wanneer je merkt dat je auto niet meer versnelt terwijl je wel vol gas rijdt, schakel op een iets vlakker stuk dan terug en laat de motor meer toeren maken.

Heb je de top bereikt en ga je voor de perfecte afdaling? Rijd dan in dezelfde versnelling weer naar beneden, zodat de auto vooral op de motor remt. Rem enkel zo nu en dan iets bij. Zo voorkom je dat de remmen oververhit raken.

Wist je trouwens dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer, omdat dalende voertuigen gemakkelijker weer kunnen optrekken na een stop?

‘s Nachts rijden
Om optimaal van de vakantiedagen te genieten, vertrekken veel mensen graag ‘s avonds of ‘s nachts. Helaas gebeuren er in het donker juist meer ongelukken, omdat mensen minder alert zijn. We hebben vier tips voor je om veilig op je bestemming aan te komen.

1)    Kijk ver vooruit en let op de achterlichten van je voorganger en de markeringen op de weg. Focus in ieder geval niet op de koplampen van tegenliggers, dit kan ervoor zorgen dat je eerder uit je baan gaat en verblind wordt.
2)    Rust voldoende, houd in ieder geval na elke twee uur rijden een kwartiertje pauze. Stap dan ook even uit de auto, met wat frisse lucht wordt je scherper!
3)    Vraag of één van je passagiers wakker blijft. Een wakkere bijrijder houdt je alerter dan wanneer iedereen slaapt.
4)    Eet niet een te zware maaltijd voor vertrek. Drink onderweg voldoende water en eet kleine energierijke snacks, zoals fruit of graankoeken. Zo blijf je optimaal geconcentreerd.

Parkeren in de sneeuw
Ben je op je wintersportbestemming aangekomen? Dan kan de sneeuwpret bijna beginnen! Let eerst nog even op hoe en waar je de auto parkeert. Onder een dak en zo dicht mogelijk bij een gebouw is het meest geschikt om je auto te beschermen tegen winterweer.

Zet je auto niet op de handrem bij het parkeren, maar in de versnelling, want anders kunnen de remblokken aan de schijf vastvriezen. Om het vastvriezen van autoportieren te voorkomen, kun je de rubbers aan de binnenkant het beste insmeren met vaseline of siliconenspray.

Nog een laatste tip: gebruik een sneeuwhoes, ijsdeken of zelfs een stuk karton die je verankert onder de ruitenwissers. Als je dat niet hebt, zet dan je ruitenwissers omhoog zodat ze niet vastvriezen aan de ruit en je de sneeuw gemakkelijker van de voorruit kan verwijderen (doe dit met een borstel of bezem om geen schade te veroorzaken).

Met deze tips is je kennis over rijden in de bergen weer helemaal opgefrist. Vergeet je sneeuwkettingen niet mee te nemen en laat voor vertrek nog een wintercheck doen. Hele fijne vakantie!

Vragen? Wij helpen je graag op weg!
Meer weten over een wintercheck, winterbanden of winteraccessoires? Neem contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Werkplaatsafspraak Vestigingen Contact