Elektrisch rijden: Interview L1

Deel deze pagina

Elektrisch rijden met Janssen Kerres.

Onze Elektrische Expert van Janssen Kerres Kia Roermond, Frank Nijhuis, werd door L1 geinterviewd omtrent de nieuwe subsidie regeling voor elektrische auto’s. Beluister het fragment!

Lees alles over de overheidssubsidie

Vanaf 1 juli kunnen particuliere klanten aanspraak maken op de overheidssubsidie voor elektrische personenauto’s. Janssen Kerres biedt een breed scala aan verschillende elektrische auto’s, dus er is voor elk wat wils!

Elektrisch rijden komt weer een stap dichterbij

De Nederlandse regering wil de aanschaf van nieuwe en gebruikte 100% elektrische auto’s aantrekkelijker maken voor particulieren. De overheid biedt daarom een subsidie op de aanschaf of Private Lease van een nieuwe of gebruikte elektrische auto met een oorspronkelijke catalogusprijs die niet lager is dan € 12.000,- en niet hoger dan € 45.000,-. De elektrische personenauto moet een actieradius van minimaal 120 km WLTP hebben. De auto dient als elektrische auto geproduceerd te zijn, mag niet omgebouwd zijn tot elektrische auto.

Hoogte van de subsidie

In 2020 en 2021 is het subsidiebedrag bij aanschaf van een elektrische auto:

  • nieuwe elektrische personenauto € 4.000,-
  • gebruikte elektrische personenauto € 2.000,-

De subsidie wordt uitbetaald als de auto geleverd is en het kenteken op naam van de subsidie-ontvanger staat. De gekochte elektrische personenauto moet 3 jaar onafgebroken op dezelfde naam blijven staan, anders moet de subsidie naar rato terug worden betaald.

Daar bovenop biedt elektrisch rijden nog veel meer voordelen:

  • lagere verbruikskosten
  • lagere onderhoudskosten
  • geen wegenbelasting (tot 2025)

Eisen bij een gebruikte elektrische auto

In het geval van een gebruikte elektrische personenauto heeft deze auto niet eerder op naam gestaan van de subsidie-ontvanger of van een persoon die hetzelfde woonadres heeft. Voor een gebruikte auto dient de koop gesloten te zijn met een autobedrijf dat de RDW-erkenning “Bedrijfsvoorraad” heeft. Bedrijven die een “erkenning bedrijfsvoorraad” van de RDW hebben, kunnen aangekochte voertuigen opnemen in de eigen bedrijfsvoorraad. RDW erkende autobedrijven zijn te herkennen aan het RDW-logo. Deze is in de meeste gevallen te vinden op de gevel of de ruit van het bedrijfspand, maar ook op de website van RDW erkende autobedrijven wordt het vaak vermeld.

Private Lease

Bij private lease ontvangt men in een periode van 4 jaar in maandelijkse termijnen de subsidie op bankrekening van de subsidie-aanvrager.

  • nieuwe elektrische personenauto € 83,33 per maand (€ 4.000,- gedeeld door: 48 maanden).
  • gebruikte elektrische personenauto € 41,67 per maand (€2.000,- gedeeld door: 48 maanden).

Er wordt geen voorschot uitbetaald. Bij private lease dient de elektrische auto 4 jaar onafgebroken op naam te blijven staan, anders stopt de maandelijkse uitbetaling van de subsidie. De lease-overeenkomst moet worden afgesloten met een leasemaatschappij die het Keurmerk Private Lease voert.

Dien de subsidie-aanvraag vanaf 1 juli in

Aanvragen dienen zo snel mogelijk plaats te vinden, de totaal beschikbare subsidie vanuit de overheid voor 2020 en 2021 is namelijk beperkt. De datum van de ondertekening van de koop- of private leaseovereenkomst is bepalend voor het kunnen aanvragen van subsidie. Overeenkomsten gesloten met een datum op of na 4 juni 2020 komen in aanmerking voor subsidie.

Let op: de koper van de auto dient zelf de subsidie aanvraag te doen! Janssen Kerres kan geen garantie geven omtrent de goedkeuring van de aanvraag.

Zonder koopovereenkomst geen aanvraag voor subsidie ingediend worden. Voor het invullen van de aanvraag heeft u een DigiD nodig. Kijk op www.rvo.nl/sepp om te zien welke gegevens er verder noodzakelijk zijn om de aanvraag compleet te maken. De overheid behandeld aanvragen op volgorde van  binnenkomst, dus dat uw aanvraag zo snel mogelijk word ingediend.

Voor uitgebreide informatie over alle voorwaarden en het aanvragen van de subsidie kijk op: www.rvo.nl/sepp.